Hitro zamrznjeni proizvodi
Neposredno v vaš dom
Zadovoljna stranka ali povrnjen denar
Plačilo ob dostavi
Opravite nakup 0-24 h

Kdo pravi, da otroci ne morejo biti koristni v kuhinji?

Kdo pravi, da otroci ne morejo biti koristni v kuhinji?

Pravila v kuhinji

Pustiti otroku, da čas preživi v kuhinji, mu pomaga dobiti občutek ravnanja s hrano, dobi več samozavesti ter razvije tudi motorične sposobnosti.

Za primer, že od dveh let naprej, otrok lahko pomaga pripraviti mizo ali meša testo za torto. Leto dni kasneje že lahko pripravi sadje za sadno solato, olupi pomaranče in mandarine ali pomaga okrasiti torto. Potem ko se nauči brati, lahko tudi sam pripravi enostavne recepte pod nadzorom staršev.

Kot pri vseh dejavnostih, predlaganih otroku, je tudi tu treba določiti natančna pravila. Vedno svojim otrokom razložite, da se vsi kuhinjski aparati in pripomočki uporabljajo previdno ob prisotnosti odrasle osebe (noži, škarje in odpirači za pločevinke) ter, da je čistoča kuhinje zelo pomembna.

•Odrasla oseba mora biti vedno prisotna v kuhinji.

• Štedilnik in pečica sta nevarni napravi. Razložite otrokom, kako delajo in jih naučite, naj nikoli ne zapustijo kuhinje, kadar uporabljajo štedilnik ali pečico.

• Z noži, škarjami in odpirači za pločevinke je treba ravnati previdno in vedno v prisotnosti odraslih.

• Čiščenje je najpomembnejše! Pred kuhanjem si morate umiti roke, posodo in hrano, ki se pripravlja. Ne pozabite, da je treba kuhinjo po uporabi očistiti.

• Pri kuhanju bodite previdni in izklopite televizijo ter druge elektronske naprave, ki vas lahko motijo in vam vzamejo pozornost.

Z upoštevanjem teh predlogov bo vaš otrok postal bolj samostojen in lahko opravljal vse bolj zahtevne naloge pri kuhanju. Poleg tega bodo otroci pripravljeni okušati novo hrano, če so sami prispevali k njihovi pripravi.

Ali otroci doživljajo okus drugače kot odrasli? Težka kategorija: zelenjava

Pogosto slišimo starše, da njihovi otroci ne marajo jesti zelenjave. Takšne izjave otrok nikoli ni treba prezreti. Mati in oče pravita, da je bistvenega pomena, zato bodo pozitivni komentarji spodbudili svoje otroke, da njim sledijo. Otrokov negativni odnos do določene zelenjave je pogosto izziv za starša.

Pomembno je vedeti, da ni vsakemu otroku všeč vsaka zelenjava, težava pa je, ko otrok noče jesti nobene vrste zelenjave.

Poleg tega obstajajo triki, kako narediti okusnejšo tudi najbolj odbojno zelenjavo. Nekateri med njimi so:

• postrezite surovo zelenjavo, narezano na palčke z vašo najbolj priljubljeno omako ali prelivom

• sadje narežite na majhne koščke, tako da ga boste lažje pojedli

• na krožnik sestavite ljubke živalske like ali različne izraze obraza

• predstavite sadje kot nabodala, zaradi česar so vizualno privlačnejša, in jih prelijte z nekaj kapljicami stopljene čokolade

• juhe čim bolj mešajte, saj jih bodo otroci z enotno teksturo bolje sprejeli

• enako je s sadjem, bolj, ko je sadje mešano, otroci ga lažje sprejmejo

• zelenjava se lahko uporablja tudi kot nadev za pice in fokače, polnjene s paradižnikom in sirom.

Kako zdravo hraniti otroka?

Obstaja niz informacij, ki so vezane na prehrano otroka.

Da se izognemo napakam je potrebno slediti pravilu mediteranske prehrane. Ta vrsta prehrane ima sloves najbolj celovite, najbolj zdrave in najbolj uravnoteženega načina prehrane, tako da jo je UNESCO v novembru leta 2010 uvrstil na Reprezentativno listo svetovne nematerialne kulturne dediščine.

Osnova te prehrane je konzumiranje sadja in zelenjave in kot taka je pomembna za otrokovo prehrano zaradi vnosa, vode, prehranskih vlaknin, mineralov in antioksidantov. Nutricionisti priporočajo njihovo konzumiranje najmanj 5-krat na dan (3 obroke sadja in 2 obroka zelenjave). Mediteranska prehrana vključuje tudi vnos ogljikovih hidratov in vlaknin, ki pretežno izvirajo iz žita, kot je na primer kruh, testenine, riž in krompir. Vedno je treba dati prednost rastlinskim maščobam pred živalskim zaradi prisotnosti velike količine nenasičenih maščobnih kislin in vitamina E. Da bi telo dobilo zadostno količino kalcija je potrebno konzumirati jogurt in mleko.

Vsak teden je treba uživati živila, ki so bogata s proteini, kot je meso, ribe, stročnice, sir, jajca in klobasice. Ta živila so vsaka po sebi bogata s proteini ali pa imajo druge specifične hranljive vrednosti. V ribah najdemo pomemben delež esencialnih maščobnih kislin (omega 3). Meso je izvor železa in vitamina B, stročnice pa vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in kalcija, v siru pa najdemo kalcij. V okviru enega tedna nutricionisti priporočajo uživanje treh obrokov mesa, rib, stročnic, sira, medtem ko je treba jajca in klobase zaradi bogate nasičene maščobe in holesterola uživati enkrat na teden.

Hrana, ki jo je treba uživati občasno in v zmernih količinah, so sladkarije, slani prigrizki, čips in brezalkoholne pijače z dodanim sladkorjem.

V skladu z mednarodnimi priporočili naj bo otrokova prehrana organizirana po obrokih: zajtrk, malica, kosilo, prigrizek in večerja. Vnos kalorij je treba razdeliti na naslednji način: 20 % kalorij za zajtrk in malico, 40 % za kosilo, 10 % za prigrizek in 30 % za večerjo.

Upoštevati je treba, da se potrebe po kalorijah za pravilen razvoj pri otroku s starostjo povečujejo in so povezane s telesno značilnostjo in aktivnostjo otroka. Iz tega razloga je glede na pomembno variabilnost energetske potrebe znotraj starostne skupine zelo težko predlagati eno samo povprečno vrednost, ki se uporablja pri vseh otrocih. Vendar pa nutricionisti dajejo splošne smernice glede vnosa različnih hranil v prehrano otrok do desetega leta starosti, kar je razvidno iz naslednje tabele:

Vir:

Report of a Joint FAO/WHO/UNU Experts Consultation. FAO Food and Nutrition technical report series 1. Human Energy Requirement. Roma, 2001.

Società Italiana di Nutrizione Umana. LARN:Livelli di Assunzione Raccomandati di energia e nutrienti per la popolazione italiana Revisione 1996. Roma, 1997.