Hitro zamrznjeni proizvodi
Neposredno v vaš dom
Zadovoljna stranka ali povrnjen denar
Plačilo ob dostavi
Opravite nakup 0-24 h

Finger Food

Finger Food

Drugačen način uživanja v hrani.

Za različne kulture je povsem običajno, da jedo s prsti. "Finger food" je veliko bolj zabaven in drugačen način uživanja hrane. Kombinacija tradicionalne in inovativne gastronomije, ki nam omogoča, da hrano uživamo bolj sproščeno in na bolj zabaven način. Dobrote, ki jih lahko pojeste s prsti postrezite kot predjedi, aperitiv pa lahko postane tudi glavna jed na neuradnih srečanjih s prijatelji.

Hrana s prsti ob vsaki priložnosti

Hrana, ki se je s prsti, je vse bolj pogosta, ker jo hitreje pripravimo, je zabavnejša in bolj praktična. Poleg tega je bolj privlačnega videza in je včasih narejena z na videz nezdružljivih živil. Cilj hrane s prsti je spodbuditi apetit.

Od predjedi do sladic je lahko vse "hrana s prsti".

A tudi "hrana s prsti" ni nujno vedno neuradna. Postrežete jo lahko ob različnih priložnostih: zabava s prijatelji, kot aperitiv pred prazničnim obrokom, ob raznih otvoritvah in praznovanjih. Vse bolj je iskana tudi na porokah, saj je cenejša, ponuja več možnosti in ustreza večini. Gurmanske jedi, kot je quiche, kanapeji z gosjimi jetri ali kaviarjem so primerni bolj za uradna druženja, medtem ko so razni drugi slani prigrizki oziroma sadje idealni za neuradna druženja.

Obstaja obilo živil in jedi, ki so primerni za „finger food“: prigrizki iz slanega testa, pizzete, siri, olive, piščančje perutničke, zvitki, riževe kroglice, vol au vent ali klasični ocvrt krompirček, pizze ... Poleg tega je mogoče uživati v okusih daljnih kultur. Sushi, sashimi ali spomladanski zvitki.

Uživanje hrane ni več samo prehrana, ampak način življenja.

Bofrost* ideje za „Finger food“

Bofrost* ponuja obilo proizvodov, ki jih lahko konzumirate s prsti, primernih za neuradne zabave ali svečane priložnosti. Med njimi pa se najdejo tudi proizvodi za običajne obroke v „finger food“ stilu. Dovolj je, če samo pomislite na naše pizze in veliko ter pestro izbiro slanih prigrizkov. Med njimi najdete pikantne olive, zelenjavne palčke, panirano mozzarello, lignje-prstane po rimsko, priljubljen krompirček, od klasičnega „pommes frites“ do „ziggy“ krompirčka in kroketov. Vaše brbončice bodo uživale v okusih daljnih dežel, saj med njim prevladujejo spomladanski zvitki in azijski prigrizki. Prefinjenim užitkom pa izrekajo dobrodošlico rakovi repki, Tudi ljubitelji mesa bodo našli nekaj zase, kot so na primer piščančji zrezki, grški čevapčiči, piščančji medaljončki ali panirani piščančji „fritesi“.

Za konec pa sladko kot „češnja na torti“ in tu nastane težava, saj je izbira res velika. Torte različnih okusov, polžki z vaniljo, mini eklerji, rogljički z nadevom ali brez do slastnih mini princesk.

Predjedi v slogu „Finger food“

Rakovi repki na popečenem kruhu

Sestavine: 1 limona, 8 rakovih repkov (art. 5552), ekstra deviško oljčno olje, baguette, poper, 1 grozd“ češnjevih paradižnikov, meta, sol, sladka gorčica, 1 žlica Brandyja, ½ avokada. 

V mešalnik postavite olupljen, očiščen in na kocke narezan avokado, 1 žlico gorčice, meto, limonin sok, malo soli in popra in dobro premešajte. Zmes prenesite v skledo in dodajte češnjev paradižnik, ki ste mu odstranili semena in ga narezali na majhne kocke. Premešajte, pokrijte s prozorno folijo za živila in postavite v hladilnik. Odmrznite rakove repke, očistite, sperite pod vodo in dobro posušite. Nato jih postavite v skledo, začinite z oljem in brandyjem ter pustite, da se marinirajo 10 minut. Potem jih v ponvi podušite z vso tekočino. Baguette narežite in popecite. Premažite s kremo iz avokada in na vsako položite rakov repek. Dodajte poper in servirajte.

Polenovka s polento

Sestavine: 1 pakiranje polenovke (art. 5555), 500 g kuhane polente, 500 ml polnega mleka, 1 liter vode, 300 ml arašidovega olja, sol, poper.

V ustrezno posodo dodajte 1 liter vode in 400 ml mleka ter kuhajte polenovko pribl. 10 minut, potem ko ste jih odstranili kožo in morebitne drobne koščice. Odstranite z ognja in pustite 30 minut, da se ohladi. Kuhano polenovko zdrobite, postavite v mešalnik z malo olja in mešajte, Po potrebi, na koncu dodajte še malo mleka. Dodajte sol in poper in z lopatko mešajte, da zmes ne uplahne. Pokrijte s folijo za živila in do serviranja hranite v hladilniku. Kuhano, še toplo polento postavite v pekač, počakajte, da se ohladi in nato iz nje oblikujte oziroma izrežite medaljončke. Medaljončke iz polente popecite na žar ponvi in servirajte s penico iz polenovke.

Kruhove košarice s kremo iz boba in govejim pršutom

Sestavine (za 4 osebe): 4 rezine kruha za toast, brez skorjice, 100 g boba (art. 5733), 1 mlada čebula, 50 g kremnega sira, 4 rezine govejega pršuta, 2 žlici oljčnega olja, sol, poper.

Kruh razvaljajte ter z modelčkom oblikujte krog. Krogce postavite v aluminijski modelček, tako da oblikujete košarico. Pokapajte z oljčnim oljem in posolite, ter pecite v pečici na 180 °C pribl. 10 minut, dokler ne porumenijo. Ko so pečeni jih vzemite iz modelčka in pustite, da se ohladijo. V ponvi segrejte malo olja, dodajte mlado čebulo, narezano na obročke. Rahlo dušite in nato dodajte odmrznjen bob. Nadaljujte z dušenjem. Na koncu dodajte še sol in poper in odstranite z ognja. Ko se dušeni bob ohladi, ga skupaj s kremnim sirom mešajte v mešalniku, dokler ne dobite kremaste homogene zmesi. S kremo iz boba napolnite košarice in na vrh postavite goveji pršut.

Slani prigrizki za aperitiv

Šparglji v listnatem testu s slanino

Sestavine: 8 zelenih špargljev (art. 5790), 250 g listnatega testa (art. 15853), 8 rezin slanine, 30 g sira Grana Padano, narezanega na lističe, 1 jajce.

Šparglje skuhajte, odcedite in ohladite. Odmrznite in razvaljajte listnato testo in narežite 8 trakov širine pribl. 3 cm. Razporedite rezine slanine, posipajte s sirom in na slanino postavite šparglje ter zavijte. Nato ovijte šparglje in slanino z listnatim testom, ki ste ga narezali na trakove. Premažite z umešanim jajcem, vršičke špargljev pa z stopljenim maslom, da se pri peki ne zažgejo. Posipajte z makovimi semeni in sezamom. Postavite na pekač obložen s papirjem za peko in pecite pribl. 15 minut na 200 °C.

Tartine z maslom in rakovimi repki

Sestavine: 8 rezin kruha za toast, 200 g rakovih repkov, 30 g mehkega masla, rukola, kapre, ingver v prahu, limeta sol. 

Odmrznite rakove repke in jih drobno sesekljajte, nekaj celih prihranite za kasneje. V posodici zmešajte maslo, da postane kremasto in dodajte sesekljane rakce, narezano rukolo, ingver v prahu, drobne kapre, malo soli in limetin sok. 

S kremo premažite toast ter okrasite s celimi repki in rukolo. Po želji lahko toast oblikujete v krog in ga namažete.

Kroketi iz graha in ricotte

Sestavine (za 4 osebe): 200 g graha, 300 g ricotta sira, 90 g krušnih drobtin, 50 g naribanega parmezana, 3 rumenjaki (beljak shranite) 1 mlada čebula, muškatni orešček, sol.

Orah podušite skupaj z mlado čebulo in ko se zmehča, zmešajte v mešalniku s 300 g ricotte, dodajte naribani parmezan, krušne drobtine, 3 rumenjake, muškatni orešček in sol. Iz dobljene zmesi oblikujte kroglice in jih rahlo potopite v umešane beljake, povaljajte v krušne drobtine in ocvrite v vročem olju.

In končno sladki prigrizki

Blazinice s hruško in čokolado

Sestavine: 4 kvadrate listnatega testa (art 15853), krema iz čokolade in lešnikov, hruške, sesekljani lešniki.

Odmrznite 4 kvadrate listnatega testa in ga narežite na manjše četverokotnike. Na sredino vsakega četverokotnika postavite kremo iz čokolade in lešnikov, hruško, narezano na rezine in sesekljane lešnike. Robove premažite z umešanim jajcem, prepognite in testo dobro stisnite. Postavite na pekač, obložen s papirjem za peko in pecite pribl. 10 minut na 200 °C.